Behandelingen

CGT

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een, evidence-based, therapeutische benadering die zich richt op het verband tussen onze gedachten, emoties en gedrag. De therapie heeft tot doel om automatische negatieve gedachten te herkennen, uit te dagen en te vervangen door meer rationele en realistische gedachten wat zal leiden tot aanzienlijke verbetering in het emotionele welzijn. Een van de belangrijkste principes van CGT is dat onze gedachten een grote invloed kunnen hebben op onze gevoelens en daden. Door ons bewust te worden van onze denkpatronen, kunnen we inzicht krijgen in de manier waarop deze onze emoties en gedrag beïnvloeden. Dit zelfbewustzijn vormt de basis voor verandering en stelt mensen in staat om gezondere coping-strategieën te ontwikkelen om met hun moeilijkheden om te gaan.

ACT

Acceptance and Commitment Therapy(ACT) is een psycho-therapeutische benadering die mensen helpt om psychologische flexibiliteit te ontwikkelen en hun welzijn te verbeteren. Het is gebaseerd op het idee dat mensen het vermogen hebben om zich aan te passen aan de uitdagingen van het leven door te accepteren wat zij niet kunnen veranderen en door zich in te zetten voor zaken die zij belangrijk vinden en die hun welzijn verbeteren. ACT moedigt mensen aan om hun gedachten, gevoelens en sensaties te erkennen en te accepteren, zelfs als deze ongemakkelijk of ongewenst zijn. Dit acceptatieproces stelt mensen in staat om meer innerlijke rust te creëren. In plaats van te proberen bepaalde emoties te elimineren of te vermijden, benadrukt ACT het belang van aanwezig zijn in het moment en de gedachten en gevoelens volledig te ervaren zonder oordeel. Een cruciaal element van ACT is het inzicht dat lijden een natuurlijk onderdeel is van het mens-zijn. In plaats van te proberen pijn of angst uit te roeien, leert ACT mensen om veerkracht op te bouwen.

Systeemtherapie

Een van de belangrijkste principes van systeemtherapie is het inzicht dat mensen niet geïsoleerd bestaan, maar deel uitmaken van verschillende systemen, zoals gezinnen, organisaties en gemeenschappen. Deze systemen spelen een cruciale rol bij het vormgeven van de gedachten, het gedrag en de emoties van een individu. Door een systemisch perspectief te hanteren, helpt de therapeut de cliënt om de complexe dynamiek binnen deze systemen te begrijpen en te onderzoeken hoe deze het welzijn beïnvloedt. Bij systeemtherapie ligt de nadruk niet alleen op het individu, maar op de relaties en patronen van communicatie en interactie.

EMDR

Ik ben opgeleid voor het behandelen van enkelvoudig trauma met EMDR. EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een techniek die zich primair richt op het uitgangspunt dat traumatische herinneringen ‘vast’ of onverwerkt kunnen blijven in de hersenen, wat kan leiden tot emotionele en psychologische problemen. EMDR heeft tot doel het natuurlijke genezingsproces van de hersenen te stimuleren door beide hersenhelften te activeren via bilaterale oogbewegingen, tikken of geluiden. Door dit te doen, kunnen de hersenen traumatische herinneringen opnieuw verwerken en deze integreren in een gezonder, meer adaptief perspectief. EMDR wordt vaak gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor de behandeling van complex meervoudig trauma adviseer ik u om zich aan te melden bij een EMDR practitioner (zie daarvoor de website van EMDR Nederland).

Schematherapie

Ik maak in mijn behandeling gebruik van schema’s en modi uit de schematherapie maar ik geef geen schematherapie voor persoonlijkheidsproblematiek. Schematherapie is een effectieve therapie die wordt gebruikt om diepgewortelde patronen van denken, voelen en gedrag aan te pakken die bekend staan als 'schema's'. Deze kernovertuigingen die mensen over zichzelf en hun omgeving hebben en die vaak ontstaan zijn in de jeugd, dragen bij aan emotioneel leed en aan problemen in de communicatie met anderen. Het doel van schematherapie is het identificeren en aanpassen van deze disfunctionele schema's. De therapeut werkt samen met de cliënt om specifieke situaties of triggers te identificeren die de problematische schema's activeren, die leiden tot negatieve gedachten, emoties en gedrag.

Imaginaire Exposure

Imaginaire exposure (denkbeeldige blootstelling) is een cognitieve gedragstherapietechniek die wordt gebruikt om mensen te helpen hun angsten of zorgen onder ogen te zien en te beheersen door de gevreesde situatie te verbeelden en visualiseren en zo de angst te verminderen en het gevoel van controle te vergroten. Deze techniek is zeer effectief bij de behandeling van bijvoorbeeld fobieën of sociale angst. Het proces van imaginaire blootstelling begint doorgaans met het creëren van een gedetailleerde en levendige beschrijving van de gevreesde situatie. Deze beschrijving omvat zintuiglijke details zoals beelden, geluiden, geuren en zelfs fysieke sensaties die in verband kunnen worden gebracht met de angst. Vervolgens wordt de cliënt door een ontspanningsoefening geleid om een staat van kalmte te bereiken. Eenmaal in een ontspannen toestand introduceert de therapeut langzaam het denkbeeldige beangstigende scenario, beginnend met minder beangstigende aspecten en geleidelijk evoluerend naar meer uitdagende situaties. Gedurende het hele proces moedigt de therapeut de cliënt aan om zich volledig in te leven in de ingebeelde situatie, waardoor eventuele angst of ongerustheid kan ontstaan, maar hij begeleidt hem ook in het oefenen van coping-strategieën en ontspanningstechnieken om deze emoties effectief te beheersen. Het doel van imaginaire exposure is om de cliënt ongevoelig te maken voor zijn angsten door hem herhaaldelijk bloot te stellen aan de ingebeelde beangstigende situaties.

Gestagneerde rouwtherapie

Rouwen is een natuurlijke reactie op het verlies van iemand of iets belangrijks in ons leven. Er zijn echter momenten waarop het verdriet stagneert of langdurig aanhoudt, wat het dagelijks functioneren en emotioneel welzijn kan belemmeren. Soms kunnen mensen het, om verschillende redenen, moeilijk vinden om hun verlies te verwerken en verder te gaan. Dit stagnerende verdriet kan tot ernstige emotionele, psychologische en fysieke problemen leiden als er niets aan wordt gedaan. Rouwverwerkingstherapie biedt de cliënt hulp bij het verwerken van emoties, het accepteren van ervaringen en het, in een veilige ruimte, uiten van pijn en verdriet. Het doel is het vinden van betekenis en acceptatie van het verlies.